Rabu, 24 Ogos 2011

Hikayat Opu Daeng Menambun

Sinopsis

Bab III
Kisah bermula dengan pelayaran Opu Daeng dengan lima bersaudara dan disertai Sultan Muhammad Zainuddin.Baginda berkenaan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Opu Daeng dan lima saudaranya.Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin.Daeng Perani mencadangkan Daeng Menambung berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin.Opu Daeng Menambung bersetuju.

Bab IV
Setelah berkahwin dengan puterinya,SultanMauhammad Zainuddin bertitah kepada Opu Daeng dan lima sudaranya menyerang Panembahan Agung.Kedatangan Opu Daeng sampai sampai ke pengkalan negeri Matan.Menantu Panembahan Agung iaitu Daeng Mataku dan tuan Hj.Hafiz berjumpa Opu Daeng berlima.Mereka bersalaman dan bertanya khabar.selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikaman.Opu Daeng Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj.Hafiz bahawa mereka orang Bugis menyebabkan Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz serba salah kerana arahan Panembahan supaya menghalang Opu Daeng berlima daripada masuk ke kota sama ada secara lembut atau kekerasan.Tuan Hj.Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah.Opu Daeng lima bersaudara masuk ke dalam kota dan menawan Panembahan Agung dan dibawa menghadap Sultan Muhamad Zainuddin.

Bab V
Opu Daeng berlima telah belayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman.Baginda meminta pertolongan Opu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri.Opu Daeng bersetuju dengan syarat salah seorang daripada mereka berlima dilantik sebagai Yamtuan Muda.Berperanglah antara orang siak dan Bugis.Yam Amtuan Kecil terpaksa berundur ke hulu Siak.seperti yang dijanjikan Yam Amtuan Sulaiman memilih Opu Daeng Merewah dilantik menjadi Yam Amtuan Muda di Riau.Opu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yam Tuan Raja Sulaiman ,Tengku Puan.

Bab IV
Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan tahta lalu meminta bantuan Opu Daeng berlima.Mereka sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah dan berjanji memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Opu Daeng berjaya mengumpul pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabal menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah.Saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan itu menyerangnya dan berlarutan selama lapan hari.Kemenagan berpihak kepada orang Bugis.Raja Kedah yang baharu mengahwinkan Opu Daeng Perani dengan saudara perempuan nya dan membayar tiga bahara seorang seperti yang dijanjikan.

Bab VII
Opu Daeng lima bersaudara telah dijemput olah raja Sambas antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas.Opu Daeng Menambung menerima tawaran itu dan pergi ke Sambas bersama-sama Opu Daeng Kemasi.Kedatangan mereka telah disambut oelh sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu sebuah rumah dalam sebuah kampung.Setelah tiga hari,Sultan Adil menyuruh pangeran dan kiai bertujuh untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah.Opu Daeng Menambung mencadangkan agar Opu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden tengah dan Sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin.Opu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi pangeran Mangkubumi di dalam daerah Sambas.

BabVIII

Setelah sekian lama di negeri Sambas,Opu Daeng Menambung teringin untuk balik ke negeri Matan.Hal ini mengembirakan Sultan Muhamad Zainuddin lalau mengadakan sambutan yang hebat untuk menyambut ketibaanya.setelah setahun,Sultan Muhamad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknua serat saudaranya dan pengeran Kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya.Pangeran dan Menteri penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi pengganti Sultan Muhammad Zainuddin.Seluruh penduduk Mantan tidak bersepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad.Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah.

Bab IX
Khabar berita telah sampai ke Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat.lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besaran.Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam,rombongan raja perempuan .Mereka kemudiannya sampai ke sebukit lalu membuka negeri di situ.Setelah selesai segala urusan membuka negeri,mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak.


Tema

Kepahlawanan.Kepahlawanan Opu Daeng lima bersudara dalam menakluk dan meluaskan pengaruh di Tanah Melayu.Keupayaan mereka diperakuan oleh raja-raja Nusantara.


Persoalan

 • Persoalan keberanian dan menegakkan keadilan.
 • Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat.
 • Persoalan perebutan tahta kerajaan membawa kepada pertelingkahan.


Watak Utama


Opu Daeng Menambun

 • Anak raja
 • Mempunyai empat saudara yang lain iaitu Daeng Perani,Daeng Kemasi,Daeng Merewah dan Daeng Celak.
 • Berkahwin dengan Puteri Kesumba dari Riau.
 • Dilantik menjadi raja di Mempawah.

Daeng Perani

 • Saudar yang tertua antara lima bersaudara.
 • Beristerikan anak Nakhoda Alang dari siantan.
 • Mempunyai dua orang anak iaitu Daeng Kemboja dan Daeng Khadijah.

Daeng Kemasi

 • Beristerikan anak Raja Mempawah.
 • Dilantik menjadi raja di sambas.

Daeng Chelak

 • Dilantik menjadi raja di Riau.
 • Berkahwin dengan Tengku puan,adinda Sultan Raja Sulaiman

Daeng Merewah

 • Menjadi Yang Amtuan Muda di Riau.
 • Berkahwin dengan Ungku Datuk Temenggung.


Latar Masyarakat

 • Masyarakat Feudal.Contoh :Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja.
 • Masyarakat Istana.Contoh : Masyarakat yang tinggal di istana seperti raja.


Latar Tempat

Riau.Contoh : Opu Daeng menambung lima bersaudara membantu Sultan Raja Sulaiman menyerang Siak.
Siak.Contoh : peperangan antara Opu Daeng berlima dengan orang Siak.
Negeri Matan.Contoh:Tempat Puteri Kesumba diraikan setelah dilantik menjadi Ratu Agung senuhun.


Gaya Bahasa

 • Bahasa Istana .Contoh:sultan,ayahanda,patik,paduka,dayang-dayang
 • Bahasa Pinjaman bahasa Arab
 • Contoh : warith,Allah Subhanahu Wa Ta’ala
 • Kata Ganda
 • Contoh : berkasih-kasihan,dibagi-bagi,betul-betul

Nilai

Nilai Keberanian.
Contoh:Opu Daeng berlima berani menentang musuh.

Nilai tolong –menolong.
Contoh:Opu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak.

Nilai menepati janji.
Contoh:Raja Kedah memberikan wang sebanyak 3 gahara seperti yang dijanjikan kepada Opu Daeng berlima .

Nilai bermuafakat
Contoh:Opu Daeng lima bersaudara sentiasa bermuafakat sebelum membuat sebarang keputusan


Pengajaran

1. Kita hendaklah berani menghadapi musuh . Upu Daeng berlima berani menentang musuh.

2. Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Ratu Sultan bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun.

3. Kita hendaklah membantu orang lain yang memerlukan. Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak.

4. Kita hendaklah menepati janji.Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu daeng berlima kerana membantu mendapatkan taktha.

3 ulasan:

 1. boleh tiru dalam homework ;DD
  add me on facebook :) http://www.facebook.com/zariffaishere

  BalasPadam
 2. R Kesuma S

  Cikgu Amin @ Pertama, darimana Saudara mendapatkan bahan / data untuk sinopsis di atas ? apakah dari bahan langsung dari manuskrip Hikayat Opu Daeng Menambon ? kalau memang dari manuskrip langsung atau tidak, tahukah saudara dari sumber sejarah mana (Hikayat Opu Daeng Menambun yang mana) yang digunakan sebagai bahan / data rujukan untuk sinopsis itu ?? Kedua, apakah Saudara salah menuliskan / mengetikkan "Watak Utama" dalam sinopsis ini ? karena dari dokumen Hikayat Opu Daeng Menambon yang ada pada saya dan juga dari teks Hikayat Opu Daeng Menambon yang diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 1980 serta dari berbagai sumber sejarah lainnya seperti yang ada di Sambas dan Brunei, sama sekali tidak ada menyebutkan bahwa Opu Daeng Kemasek itu berkawin dengan anak Raja Mempawah lalu dilantik menjadi Raja di Sambas, melainkan yang dinyatakan secara terang dan jelas dalam Hikayat Opu Daeng Menambon itu adalah bahwa Opu Daeng Kemasek itu menikah dengan Adinda Sultan Sambas (Murhum Adil) yang bernama Raden Tengah dan karena sebab pernikahan ini maka Opu Daeng Kemasek lalu menetap di Sambas dan diangkat oleh Sultan Sambas menjadi Pangeran Mangkubumi Sambas (Menteri Kerajaan), jadi, Hikayat Opu Daeng Menambon manakah yang menjadi rujukan sinopsis yang saudara postingkan itu atau apakah memang ada kesalahan ketik dari saudara ?

  BalasPadam
 3. bangsat penumpangan nasab dan sejarah ....! kalau panas berenduplah kalau huja berteduhlah kalau tidak tahu bertanyalah... jnga sok pintar da sok tau.... fuvk

  BalasPadam